Hosting Hesabımdaki Zararlı Yazılımları Nasıl Temizlerim ve Silebilirim?

Zararlı yazılımlar olarak tabir ettiğimiz Virüs, Truva Atı, Solucan, Worm, Spy, Malware ve bunun gibi daha bir çok içerik bilgisayarınızın arka planında sizin bilginiz dahilinde olmayan bir çok işlem gerçekleştirebilmektedir. Bu gerçekleşen işlemlerden dolayı hem maddi hem de manevi bir çok zararla karşılaşabilirsiniz.

Bu kötü amaçlı yazılımlar bir çok amaca hizmet edebilir. Örnek vermek gerekirse eğer web siteleriniz için form açıklarından yararlanarak toplu mail gönderimi (spam) yapabilir yada sizin veya web sitenizi ziyaret eden kişilerin kişisel bilgilerinizi (kredi kartı, e-mail şifreleri v.b.) çalabilirler. Hatta web sitenizin mevcut cpu (işlemci) veya ram (bellek) gibi kaynaklarını tüketip web sitenizin kasılmasına veya zor açılmasına neden olabilirler.

Peki bu zararlı yazılımları nasıl kaldırabilirim dediğinizi duyar gibi olduk. Öncelikle Hazır CMS Sistemleri olan WordPress, Joomla, OpenCart, osCommerce ve benzeri gibi CMS sistemlerinizde kurulu olan eklentilerinizi, mevcut temalarınızı ve tema dosyalarınızı iyice bir gözden geçirmelisiniz. Bu tarz zararlı yazılımlar genelde header.php, index.php gibi dosyalarınıza iframe virüsü olarak girebildikleri gibi aynı zamanda mevcut php dosyalarınız arasına ioncube ile şifrelenmiş şekilde .php uzantılı shell dosyası olarak yer alıp, arka planda farklı kişiler tarafından hesabınızın hacklenmesi, mevcut verilerinizin ve dosyalarınızın silinmesi gibi bir çok işlem gerçekleştirilebilir. Bu yüzden şüpheli gördüğünüz .php uzantılı dosyaları, klasörleri veya farklı uzantılardaki dosyaları hosting hesabınız üzerinden en hızlı şekilde temizlemeniz ve kaldırmanız gerekmektedir.

Korunma Yolları;

  • Resmi ve Güvenilir olmayan hiç bir eklentileri yüklemeyin,
  • WordPress ve benzeri tüm uygulamalarınız ile eklentilerinizi her zaman her zaman son sürümlerine güncelleyiniz,
  • Dosya ve dizinlerinizi belli aralıklarla virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı taramadan geçiriniz,
  • Hosting hesabınızın başta kontrol paneli, ftp giriş bilgileri, e-mail hesap girişi şifreleri için güçlü ve karmaşık şifreler belirleyiniz, bunları belirli aralıklar ile değiştiriniz ve parolalarınızı hiç kimse ile paylaşmayınız;
  • Belirli aralıklar ile güncel ve temiz yedeklemelerinizi almayı unutmayınız.

*** Yukarıdaki işlemleri yapmış olmanıza rağmen hala çözüm bulamadı, sunucu yönetimiz sizin tarafınızda veya yukarıdaki işlemleri nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız; Firmamızdan “Profesyonel Sunucu Yönetim Destek ile Güvenlik Servisi Hizmeti” alabilirsiniz. Bilgilerinize,

Bir başka makalemizde görüşmek dileğiyle …

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın