Merhaba, Bu yazımızda sizlere PTR/RDNS kaydınızı nasıl kontrol edebileceğinizden ve ip adresiniz için PTR/RDNS kaydını nasıl oluşturabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle PTR/RDNS Nedir? gelin hep birlikte bunu öğrenelim.
PTR/RDNS KAYDI NEDİR?
PTR Kaydı yani RDNS (Reverse Domain Name System) dediğimiz şey “A kaydı” dediğimiz olayın tam tersidir. Nasıl ki bir a kaydı oluşturduğumuzda domain adresini veya subdomain adresini bir ip adresi ile ilişkilendiriyorsak PTR kaydında ise bunun tam tersini yapmış oluyoruz. Yani bir ip adresini bir domaine veya subdomaine eşliyoruz. Örnek 192.168.1.1 ip adresini mail.domainadresi.com a ilişkilendirmek gibi. PTR/RDNS kaydını hizmet sağlayıcıları girebilir. Yani bir dedicated sunucu veya cloud sunucu aldığınızda sunucunuzun ip adresine PTR/RDNS kaydı eklemek istediğinizde bunu hizmet aldığınız firmaya bildirmelisiniz.
PTR/RDNS KAYDININ FAYDASI NEDİR?
Bir PTR/RDNS kaydınızın olması giden mailleriniz için çok önemlidir. Bu kayıt sayesinde gönderim yapan sunucu mail alan sunucu tarafından daha güvenli olarak algılanmakta ve maili alan sunucu tarafından, gönderim yapan IP adresinin hangi sunucuya ait olduğunun kontrol edilmesine izin vermektedir. Bu sorgulama işlemi, spam gönderi yapan veya dolandırıcılık amaçlı olarak kullanılan alan adlarına karşı en iyi koruma şekillerinden biridir. Bu yüzden Hotmail, GMail, Yahoo.com gibi ücretsiz e-mail sağlayıcıları, gelen e-postaları kabul etmeden önce PTR/RDNS kaydı sorgulamaktadır.
RDNS Kaydını Nasıl Sorgulayabilirim?
PTR/RDNS kaydı sorgulamanın bir çok şekli vardır. Bu konuda ücretsiz olarak sorgulama yapan siteler olduğu gibi kendiniz bilgisayar (Pc) ortamından da kontrol işlemi yapabilirsiniz.
Web üzerinden sorgulama yapmak için en tanınmış sitelerden biri olan MxToolBox’ı kullanabilirsiniz. https://www.mxtoolbox.com/ReverseLookup.aspx ilgili link üzerinden PTR kaydınızı çok basit bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
Web siteleri dışında Windows tabanlı bir bilgisayar ortamında aşağıdaki adımları uygulayarak kontrol işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
1) Windows Başlat + Çalıştır menüsü üzerinden cmd yazıp enter yapın. Karşınıza siyah ekranda komut satırı erkanı gelecek.
2) Bir ip adresinin RDNS kaydını öğrenmek için komut satırına aşağıdaki kodu girip enter’a basın.
Komut: nslookup [boşluk] ip adresi / Örnek: nslookup 192.168.1.1
3) Örnek bu ekranda firmamıza ait bir ip adresini kontrol ediyoruz.
C:\>nslookup 78.189.241.241
Server: homerouter.cpe
Address: 192.168.8.1
Name: ns1.naymanli.com
Address: 78.189.241.241
Ekranda da görebildiğiniz gibi ip adresinin PTR/RDNS kaydı ” ns1.naymanli.com ” şeklindedir.
4) MacOS veya Linux işletim sistemli cihazlarda kontrol etme işlemini ise terminal üzerinden ” dig -x ip adresi ” şeklinde gerçekleştiriyoruz. Sorgulama sonrası çıkan ekranda “ANSWER SECTION” kısmının orada PTR/RDNS kaydını görebilirsiniz.
*** Not: Eğer yaptığınız sorgulamalarda ip adresinin karşılığında bir domain veya alan adı yer almıyor ise PTR kaydı girilmemiş demektir. Bunun için sunucu , hosting veya internet servis sağlayıcınız ile görüşüp o ip adresi için PTR/RDNS kaydı girmesini istemelisiniz. Bu makalemizde sizlere PTR/RDNS kaydının ne olduğunu anlattık. Burada yer alan anlatımımız sayesinde PTR kaydının ne kadar önemli olduğunu ve ip adresinizde bu kaydın olup olmadığını kontrol etmeyi öğrenmiş oldunuz. Eğer e-mail gönderim sonrası dns hataları veya geri dönen mail gönderimleri ile karşılaşırsanız PTR kaydınızı kontrol edebilirsiniz.
Bugün de sizlere PTR/RDNS kaydı kontrol etme üzerine detaylı bilgi vermeye çalıştık.
Başka bir yazımızda görüşmek dileği ile …
Saygılar,