Son zamanlarda Dünya’da ve ülkemizde phising ve cyber criminal olaylar, mail hırsızlıkları, sitelere eklenen zararlı kodlar, hesapların çalınması gibi olaylar, siber zorbalık, verilerin kriptolanıp erişilemez hale getirilmesi ve Bitcoin ile fidye istenmesi gibi olaylar artış trendine girmiştir, suçlar artık dijital ortamda, hırsızlar da artık dijital ortamda, dolayısıyla bizim gibi İnternet Servis Sağlayıcı (Internet Service Provider) firmalarında sizin değerli verilerinizi, e-postalarınızı, veri tabanlarınızı vb. kısaca tüm hizmetleriniz belirli bir standartta yetkisiz erişimlerden korumamız gerekmektedir.

Verilerinizi güvenle saklayıp, düzgün çalıştırmakla mükellefiz dolayısıyla sunucularımızda bir takım firewall sistemleri kullanıyoruz ve bu sistemler bazı müşterilerimizin erişimlerini kesmektedir, buna önlem ve bilgi amaçlı olarak bu makaleyi yazmaktayız.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

  • 1 Saat içerisinde aynı ip adresinden X kadar IMAP/POP3/SMTP hatalı giriş yapılması durumunda firewall IP adresinizi engelleyecektir ve PlusLayer Veri Merkezi (Datacenter)’ na tamamen erişimi olamayacaktır.
  • 1 Saat içerisinde aynı ip adresinden X kadar cPanel/Plesk/FTP/Webmail hatalı giriş yapılması durumunda firewall IP adresinizi aynı şekilde engelleyecektir.

Hiçbir normal kullanıcı kendi mail hesabına 1 saat içerisinde X değeri kadar hatalı giriş denemesi yapmaz/yapamaz, özellikle mail hesaplarını bilgisayar veya mobil cihazlarında kurulu ve ayarlı olarak kullanıyorsa zaten tekrar tekrar şifre girmediğinden bu hataya düşmez. Dolayısıyla X kadar deneme yapan bir IP adresi doğru ve iyi niyetli hareket etmiyordur, bizde ne yazık ki tolerans buna göstermiyoruz.

Bir bilgisayar veya ağ üzerinden bu şekilde bağlantı istekleri geliyorsa o bilgisayar ve ağ üzerinde ters giden bir şeyler vardır, bu sizin için bir uyarı/ikaz niteliğindedir ve önlem almanız bilgisayarınızda ve ağınızda bulunan cihazların ve verilerin güvenliği için çok önemlidir.

Nelerden Koruyoruz?

  • Web sitenizin ve verilerinizin ele geçirilmesini,
  • e-Mail hesaplarınızın ele geçirilmesini,
  • FTP Şifrelerinizin ele geçirilmesini,
  • Panel ve Giriş bilgilerinizin ele geçirilmesini.

Ya Korumazsak?

  • Web siteniz hacklenebilir, veriler ele geçirilebilir veya sitenizin tamamı çalınabilir,
  • Web sitenize zararlı kodlar eklenip zararlı web sitesi haline getirilebilir,
  • Tüm verileriniz silinebilir, erişilemez hale getirilebilir,
  • Mail hesaplarınız başkasının kullanımına geçer ve prestijinizi sarsar,
  • Mail hesaplarınızdan daha önce yazıştığınız insanlar dolandırılabilir vs,
  • Bu ve bunun gibi senaryoları istediğiniz gibi çoğaltabilirsiniz.

Çözüm?

Kişisel bilgisayarınız, mobil cihazlarınız ve aynı ağda bulunan diğer cihazların mutlak suretle Anti Virüs / Malware ve Internet Security programlarına sahip olması ve sık sık tarama yapılması ve ayrıca güncel olması gerekmekte. Günümüzde sadece bilgisayarlar değil mobil cihazlarda Virüs veya Malware yazılımlardan etkilenmektedir.

Hızlı çözüm için bir kaç Ücretsiz Anti Virüs program önerisinde bulunabiliriz,

*** Önemli Not: Lisanssız programlar kullanmaktan kaçınılmalı, özellikle Outlook vb. programların lisanssız sürümleri güvenlik zafiyetine sebep olabilmekte, Outlook yerine güzel ve Ücretsiz bir alternatif olan Mozilla Thunderbird kullanabilirsiniz.

*** Önemli Not: Mobil cihazlarınızda mail uygulaması olarak cihazın standart mail uygulamasını kullanabilir veya Apple App Store veya Google Play Store’da Onaylı ve mümkünse Markalı mail uygulamalarını kullanınız. Rastgele kullanacağınız mobil uygulamalar arka planda verilerinizin çalınmasına sebep olabilir.

Bildirim:

Tüm bu önlem ve detayları uygulayıp emin olduktan sonra IP adresinizi müşteri panelinizden destek talebi olarak iletmeniz durumunda IP adresinizin yasağı kaldırılacaktır. Tekrar etmemesi için önlem almanız sizin menfaatinize olacaktır!

Bugünlük bu kadar, Yeni bir makale’de görüşmek üzere.

Saygılar,

Yazar Hakkında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir